Dobrești - Mănăstirea Dobrești
vote data
Descriere
Dobrești – Mănăstirea Dobrești

Bara, sat Dobrești, jud. Timiș
Coordonate GPS: 45 54 25.51 N 21 56 15.29 E

Telefon: 0256-333.199


Acces: rutier:
Varianta I: E 70 Timişoara–Lugoj, la intrare în Coştei ramificaţie la stânga, DL 85  Balinţ–Bara, ramificaţie la dreapta spre Lăpuşnic–Dobreşti
Varianta II: DN 68A Făget–Lugoj, ramificaţie la dreapta spre Mănăştur, spre Bethausen pe DJ 609B, ramificaţie la dreapta, Cladova–Ohaba Lungă, ramificaţie spre Dobreşti.

Hram: „Sfânta Cuvioasă Paraschiva“ – 14 octombrie, „Sf. Prooroc Ilie Tesviteanul“ – 20 iulie şi „Sfântul Voievod Ştefan cel Mare“ – 2 iulie.
S-a înfiinţat în anul 2003, la iniţiativa şi cu stăruinţa Preafericitului Părinte dr. Daniel Ciobotea, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la acea vreme mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, originar din Dobreşti, care a achiziţionat un teren pentru construcţia aşezământului.
În prezent, obştea monahilor locuieşte într-o casă din sat care a fost achiziţionată în anul 2003, împreună cu câteva grădini.
La 23 octombrie 2005, cu binecuvântarea Chiriarhul locului, I.P.S. Mitropolit Daniel al Moldovei şi Bucovinei şi P.S. Episcop-vicar Lucian Lugojanul de la Arhiepiscopia Timişoarei, împreună cu mai mulţi preoţi şi diaconi au sfinţit locul pe care se va construi biserica, aşezând piatra de temelie.
La 6 iulie 2009 Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a vizitat, pentru prima dată în această calitate, mănăstirea de la Dobreşti.
Demisolul noii biserici s-a dat în folosinţă la data de 14 octombrie 2010, după sfinţirea oficiată de către Preasfinţitul Episcop Lucian al Caransebeşului şi Preasfinţitul Episcop-vicar Paisie Lugojanul.
Biserica mănăstirii este în plin proces de construcţie.