Ierșnic - Schitul Ierșnic
vote data
Descriere
Ierșnic – Schitul Ierșnic

Ohaba Lungă, sat Ierșnic, jud. Timiș
Coordonate GPS: 45 53 46.16 N 22 00 28.72 E

Acces rutier: drumul E70 Timişoara – Lugoj, ramificaţie la stânga pe drumul 609 B Coştei – Balinţ – Bethausen, apoi ramificaţie stânga pe drumul 609 Bethausen – Cladova – Ierşnic.

Hram: Sfânta Treime – a doua zi de Rusalii.
Este ctitoria credinciosului Aurel Filip din localitatea Ierşnic, care, influenţat de personalitatea Părintelui Arsenie Boca, a dorit să înalţe o mănăstire.
Anul 1996 a reprezentat un început de drum în edificarea aşezământului monahal de la Ierşnic. Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a aprobat înfiinţarea unei mănăstiri în apropierea localităţii Ierşnic-Cladova, jud. Timiş, cu destinaţia pentru călugări, aceasta urmând a se organiza şi funcţiona potrivit rânduielilor tradiţionale bisericeşti, subordonată canonic şi administrativ Arhiepiscopiei Timişoarei.
În 2010, Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Banatului a decis ca, până la dezvoltarea obştii monahale corespunzătoare pentru statutul de mănăstire, să se organizeze şi să funcţioneze ca schit de monahii, dependent mănăstirii Timişeni, urmând a se numi o egumenă care va organiza şi coordona activitatea duhovnicească şi gospodărească, atât pentru finalizarea lucrărilor de construcţie a bisericii şi a corpului de chilii, precum şi a întregii incinte.
Până în prezent, s-a construit „în roşu“ biserica, după proiectul arhitectului Marin Viorel din Lugoj şi al inginerului Benkoczi Ludovic, abordând stilul neobizantin, cu trei turle, caracteristică bisericii fiind structura naosului de tip „Cruce greacă înscrisă“. Dimensiunile în plan a bisericii, înscrisă într-un dreptunghi, este de 12,50 × 18,25 m, iar înălţimea turlei principale este de + 14,00 m. Întregul ansamblu mănăstiresc, proiectat şi realizat până în prezent, este aşezat într-o poieniţă înconjurată de pădure, în apropierea localităţii Ierşnic, valorificând frumuseţile naturii înconjurătoare.