Cheile Nerei
vote data
Descriere
Cheile Nerei
Coordonate GPS: N44 53.033 E21 47.983
Cheile Nerei se întind de-alungul râului Nera, între localitățile Șopotu Nou și Sasca Montană, fiind cele mai lungi chei din România (22 km). Din cei 22 de km, 20 sunt reprezentați de un defileu îngust săpat între Munții Aninei și Munții Locvei, unde aspectul de chei este completat de spectaculoase formațiuni exo- și endo carstice (pereți abrupți, peșteri, canioane, lacuri și izvoare carstice). O potecă turistică marcată șerpuiește de-alungul cheilor, traversând Nera în mai multe locuri, atât pe poduri din lemn, suspendate, cât și direct prin apă.
Accesul la această arie protejată, parte a Parcului Național Cheile Nerei – Beușnița, se poate face atât dinspre Sasca Montană, trecând pe la Cantonul lui Damian cât și dinspre Șopotul Nou prin Cătunul Driștie. Optând pentru a doua variantă, vizitarea Cheilor Nerei începe cu unul din cele mai interesante obiective, Lacul Dracului, situat în stânga cursului Nerei.
Vegetația submediteraneană este bine reprezentată în această zonă, întâlnindu-se frecvent specii tipice precum liliacul, scumpia, mojdreanul și cărpinița. Complexitatea ecosistemului Cheile Nerei este completat de fauna bine reprezentată atât de mamifere (cerbul, cărpioara, mistrețul, vulpea, jderul), cât și de reptile (vipera cu corn, gușterul verde), gasteropode, choleoptere și nevertebrate (scorpionul).
În prezent se pot practica o diversitate de activități out-door în arealul Cheilor Nerei, printre care mountain biking, rafting și tiroliană.
Sursa: Bike AttackAlte puncte de interes din vecinătatea acestui obiectiv: