Luncani – Pârâul Mare – Vârful Padeş
vote data
Descriere

Luncani – Pârâul Mare – Vârful Padeş

Localizare: munţii Poiana Ruscă, jud. Timiș
Tip traseu: pedestru

Descrierea traseului (inclusiv marcaje): bandă galbenă

Traseul porneşte din centrul satului Luncanii de Jos, în dreptul confluenţei văii Topla cu valea Bega Luncanilor. Aici se află o tablă indicatoare care arată începutul marcajelor spre vârful Padeş, 2½–3 ore – bandă galbenă, „Cabana Căpriorul“, 2½–3 ore triunghi roşu Urmăm strada în lungul văii Topla. De aici pornesc două drumuri forestiere: unul urmăreşte înainte valea Topla, pe el urcând marcajul triunghi roşu spre cabana „Căpriorul”, iar celălalt coteşte spre stânga pentru a se înscrie pe un afluent drept al văii Topla, Pârâul Mare. O tablă indicatoare ne arată că marcajul bandă galbenă spre Vârful Padeş continuă pe drumul din Pârâul.
Drumul forestier pe Pârâul Mare şerpuieşte lângă firul apei, între stânci de dolomite, deasupra cărora se ridică versanţii împăduriţi, și câștigă altitudine rapid în serpentine sucesive. Ajungem în curmătura Făgeţelului (şaua la sud de Vârful Făgeţel) și părăsim drumul forestier spre stânga, intrăm pe un drum de TAF cu un urcuş puternic ce ne scoate după circa 1 km în Poiana Padeşului, din creasta principală a munţilor Poiana Ruscă.
Imediat suntem în golul alpin și ne îndreptăm spre cel mai înalt punct chiar dacă marcajul lipseşte. Ultimele sute de metri ale traseului sunt comune cu traseul bandă albastră (care vine de la cabana „Căpriorul”). Drumul forestier se îndreaptă printr-un jnepeniş incendiat spre Vârful Padeş. Aici, se deschide o privelişte încâtătoare asupra jumătăţii vestice a masivului Poiana Ruscă şi asupra regiunilor muntoase Semenic, Țarcu și chiar Retezat sau depresionare înconjurătoare.
Sub vârful Padeş, daca ne întorcem pe traseul pe care am venit, spre stânga se află refugiul „La Autobuzul din Padeș” un loc unic construit de cei care îndrăgesc zona și care au adus culoare și haz acestor locuri.

Parcurgere traseu: timp aproximativ de parcurs 3 ore, distanță aproximativă de parcurs 7 km.
Probleme posibile şi avertizări: nu sunt.
Recomandări echipare: echipament de drumeţie.
Punct de prim-ajutor: Tomești.


Alte puncte de interes din vecinătatea acestui obiectiv:
Distanta totala
Altitudinea la start
Altitudinea maxima
Total urcare
Total coborare
Descarca .kml
Descarca .gpx